Over je rijangst in deze 5 stappen

Zit jij met trillende handen achter het stuur, terwijl je beste vriend volkomen relaxed over de snelweg sjeest?

Zit jij met trillende handen achter het stuur, terwijl je beste vriend volkomen relaxed over de snelweg sjeest? Ben jij als de dood om in te parkeren, terwijl je beste vriendin haar auto fluitend in het parkeervak manoeuvreert? Dan ben je zeker niet de enige. Onzekerheid achter het stuur komt bij veel bestuurders voor en is gelukkig prima op te lossen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen onzeker zijn achter het stuur. Soms komt het door gebrek aan ervaring, soms door een nare gebeurtenis zoals een ongeluk, en soms door een natuurlijke aanleg voor angst. De gevolgen daarvan zijn erg vervelend. Misschien heb je wel eens een baan laten schieten omdat je daarvoor veel in de auto moest zitten. Of durf je niet naar familie of vrienden te rijden die ver weg wonen. Rijangst kan je leven op allerlei manieren benadelen en daarom is het zaak er zo snel mogelijk werk van te maken. 

Als je van plan bent om je onzekerheid te overwinnen, is het allereerst belangrijk dat je bepaalt hoe erg je rijangst is. Durf je écht niet meer te rijden? Dan is het een goed idee om een opfrislesje te volgen. Rijinstructeurs maken dit wel vaker mee en zullen jou op rustige, vriendelijke wijze over je angst heen helpen. Durf je wel zelf te rijden, maar voel je je onzeker of bang achter het stuur? Dan kunnen onderstaande tips je op weg helpen.

  1. Creëer een ontspannen omgeving

Als je wilt gaan oefenen in de auto, is het zaak dat je een ontspannen omgeving creëert. Dat betekent voor iedereen wat anders. Misschien wil je wel dat je vader, moeder of partner meerijdt in de bijrijdersstoel. Of misschien vind je dat idee juist verschrikkelijk en wil je het liever alleen proberen. Hoe het ook zij: creëer een omgeving waarin jij je kalm voelt en waarin je het gevoel hebt dat je de controle hebt. Je kunt dit allereerst bereiken door je auto op te ruimen en schoon te maken, en door kleding aan te trekken waar je je lekker in voelt. Zet geen muziek aan; om je angst te overwinnen is het belangrijk dat al je zintuigen op de weg zijn gericht.

  1. Doe een korte ademhalingsoefening voor je de auto start

Ga achter het stuur zitten, maar start de auto nog niet. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Probeer vanuit je buik te ademen. Adem in door je neus en uit door je mond. Herhaal dit tien keer en probeer je lichaam te ‘scannen’ om te ontdekken waar de spanning zich bevindt. Voor sommigen zit die spanning in de buik, bij anderen in de borst of in het hoofd. Zorg dat je schouders en handen ontspannen zijn. Ervaar het contact tussen je lichaam en de stoel. Tussen je voeten en de vloer. Probeer je verbonden te voelen met je auto (en nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn). Merk je dat je ietsje rustiger wordt? Dan is het tijd voor de volgende stap.

  1. Geef jezelf een peptalk

Vertel jezelf dat je een verantwoordelijke chauffeur bent. Dat je je aan de regels houdt en dat die regels garant staan voor jouw veiligheid. Wees niet te hard voor jezelf. Het is helemaal niet erg om iets eng te vinden. Sterker nog: het is heel dapper om je kwetsbaar op te stellen en je angst onder ogen te zien. Als je slim bent, heb je al een route gepland die je wilt rijden. Dit zorgt ervoor dat je daar onderweg niet meer over na hoeft te denken.

  1. Stapje voor stapje werkt het best

Bang om op de snelweg te rijden? Ga dan niet oefenen tijdens de spits, maar ergens ‘s middags of wat later op de avond. Is inparkeren je ergste nachtmerrie? Oefen dan niet op zaterdagmiddag in een druk winkelcentrum, maar ergens op een verlaten parkeerplek buiten je woonplaats. Je kunt jezelf stapje voor stapje steeds verder uitdagen tot je over je angst heen bent. 

  1. Lukt het niet alleen? Schakel dan iemand in die je vertrouwt

Dit kan een vriend, vriendin of familielid zijn. Kies iemand die niet te streng is, maar die wel eerlijk durft te zijn. Iemand die begrip voor je heeft en geduldig is. Een zelfverzekerd persoon in de bijrijdersstoel kan je het gevoel geven dat je in controle bent. Maak daar gebruik van!

Heb je alles al geprobeerd, maar lukt het je niet om zelfverzekerd en ontspannen achter het stuur te kruipen? Neem dan contact op met NXXT en vraag naar de mogelijkheden. Onze instructeurs kunnen je helpen om weer met plezier in de auto te stappen.

 

 

Gratis Proefles